Mis on vahet laktoosi- ja kaseiinitalumatusel?
Laktoositalumatust põhjustab laktoosi ehk piimasuhkru imendumishäire, mis on tingitud laktoosi lõhustava ensüümi – laktaasi – madalast aktiivsusest. Kaseiini e piimavalgu talumatuse korral on tegemist piimavalkude seedimise ja lagundamise puudulikkusega, mistõttu tuleb hoiduda kõigist loomsetest piimadest, sh ka kitse ja lambapiimast.
Seega võib inimene laktoositalumatuse korral tarbida piimatooteid, millest on piimasuhkur eemaldatud (laktoosivabad tooted). Kaseiinitalumatuse korral on välistatud aga kõik, sh laktoosivabad piimatooted.
Kaseiini sisaldab piim, hapupiim, keefir, jogurt, pett, hapukoor, või, kohupiim, rõõsk koor ning piima baasil valmistatud juustud, piimapulbrid, piimašokolaadid, küpsetised jm. Lisaks võib piima koostisosi sisaldada tööstuslikult valmistatud lihatooted (sink, vorst, pasteedid jm) ja toidulisandid, mistõttu tasub alati lugeda pakendilt toiduaine koostist.
Kuidas toituda kaseiinitalumatuse korral?
Piimatoodete menüüst välja jätmine võib olla keeruline, eriti kui need on olnud põhilisteks toiduaineteks menüüs. Samuti tuleb laktoosi või kaseiini talumatuse korral lugeda hoolikalt pakendeid, sest nii piima võib leida nt lisaks šokolaadidele ja kommidele ka viinerite, salatikastmete jm koostises. Hoiduda tuleks kõigist toitudest, mille valmistamisel on lisatud piimatooteid – jäätis, biskviit, vahvlid, püreesupid jne.
Vältida tuleb: piima, hapupiima, petti, jogurtit, võid, hapukoort, rõõska koort, kohupiima, juustu, piimašokolaadi ja piimapulbreid sisaldavaid tooteid, muuhulgas enamus komme, küpsetisi ja kooke.
Piimavabal dieedil olles tuleks hoiduda toitudest, mille etiketil on kirjas:
– kaseiin või kaseinaat,
– hüdrolüsaatorid (kaseiin, piimavalk, vadak),
– laktoalbumiin,
– laktoos või laktuloos,
– lõssipulber,
– piimapulber.
Piima on võimalik asendada taimsete piimadega – nt riis-, mandli-, hirsi-, soja- ja kastanipiimaga.
Mandlipiima on võimalik ka ise valmistada. Selleks leota mandleid 8-12 tundi. Koori mandlid – selleks vala leotatud mandlitele peale peaaegu keev vesi ja lase seista 2-3 minutit. Kurna, aseta mandlid puhtale köögirätikule ning hõõru mandleid räti sees tugevasti. Koor peaks tulema lahti. Korda kuni kõik mandlid on kooritud. Kooritud mandlid aseta blenderisse ja lisa 3 osa vett (1 tassi mandlite kohta 3 tassi vett). Blenderda, kuni moodustub ühtlane piimjas mass. Kurna mandlipiim läbi peene sõela või mitmekordse marli.
Või, margariini või sulajuustu asemel valmista taimseid määrdeid kaun- või aedviljadest (hummused, pestod) või vali poes saadaolevatest taimsetest määretest. Juustu ja koort saab asendada suuremates toidupoodides leitavate taimsete alternatiividega. Hea valik on nt Prismas, samuti võib taimseid juustusid leida Selverist, Maksimarketist ning loomulikult ökopoodidest.
Salatikastmeid valmista hapukoore asemel külmpressitud õlidega – nt Balsamico kaste, mille segamiseks sega omavahel kokku oliiviõli, sidrunimahl, Dijoni sinep ning palsamiäädikas. Magusaisu saab leevendada piimavabade šokolaadidega, nt on piimavabad Oravakese metspähekel tumedas šokolaadis, Laima Truffle ja Serenade šokolaad ja kommid ning Gullon´i gluteeni ja piimavabad küpsised (võib leida nt Konsumitest). Ka Bitteri 56% tume šokolaad ei sisalda piima. Jäätistest sobib piima ja gluteenivaba riisjäätis, mis on saadaval Prismas ja Konsumis.
Menüüsse head kaltsiumi allikad!
Kuigi poelettidelt leiab kaltsiumiga rikastatud taimseid piimasid tasuks oma menüüsse lisada teisigi kaltsiumi sisaldavaid toiduaineid nagu nt luudega kalad (sprott, sardiinid), rohelised lehtsalatid (peakapsas, salatkress, porrulauk, lehtpeet, brokoli, fenkol), kaunviljad (aedoad, kikerherned,läätsed). Toitudele, eriti värsketele salatitele, tasuks lisada erinevaid seemneid ja pähkleid. Kaltsiumi sisalduse poolest on eriti head seesami-, mooni-, päevalille- ja chia seemned aga ka mandlid, para- ja sarapuupähklid. Toitude maitsestamisel võiks kasutada maitseaineid nagu majoraan, basiilik, tüümian, salvei, petersell ning kaneel.
Kaseiinivabade toodete näidiseid: